lørdag den 24. september 2011

Verdens bedste brød

...og det ikke bare noget jeg siger! Det hedder opskriften faktisk. En anden blog-gut har fundet opskriften på Verdens bedste brød, og har været så sød at dele opskriften med hele verden. Han var i Go'aften Danmark, og da jeg læste om det, havde jeg allerede taget udfordringen op. Men. Det skal stå at hæve i 12 timer og det er sjældent man både har god tid om aften og om morgenen. Opskriften har hængt og kigget drillende på mig i snart 4 uger, men i går aftes tog jeg mig sammen:
Man hælder 5 dl vand i en stor skål, og røre en gærklump på størrelse med en ært (jep, du læste rigtigt) ud i vandet. Så tilsætter du 2 tsk. salt og 625 g mel. Så tager du den første og bedste store ske, og rør rundt, men kun lige til alt melet er vådt. Så stiller du ellers bare dejen til at hæve i 12 timer ved normal stuetemperatur. Måske kan du lægge et viskestykke over?
   Jeg stod altså op i morges med udsigten til verdens bedste brød, ikke dårligt, ikke dårligt...
Når de 12 timer er gået, finder du et fad frem og smør det med lidt olie og drysser lidt mel i. I opskriften står der at den skal ud på bordet inden man putter den i fadet. Men, der står også, at man skal punktere så få luftbobler som muligt, så en anden gang tror jeg bare, at jeg springer det led over. Det griser også en del... Nå, men op i fadet og så skal det hæve, igen, nu kun 2 timer med plastfilm over.
Ca. en halv time før dejen er færdig med at hæve, putter du en 3-5 liters gryde ind i en i forvejen varm ovn (250 grader). Når dejen er færdig med at hæve, hælder du den ned i den varme gryde og sætter låg på. Bag først brødet i 30 min. med låget på. Tag derefter låget af og bag det i 15 min. mere. Du skal ikke blive bange, hvis det bliver lidt mørkere end forventet, det er meningen. Tag brødet ud af ovnen, og lad det køle af på en rist. Det er vigtigt, at du lader det køle af i mindst 20 min., inden du sætter tænderne i det. Ellers smager det klistret og ufærdigt.
  Et dejligt lille weekendsprojekt. Problemet er bare at sådan et brød ryger hurtigt, og det tager jo lidt tid at lave. Men jeg kan hermed bekræfte, at det ER verdens bedste brød. Held og lykke!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar